Total Science este numele de scenă a englezilor Jason Greenhalgh (Q Project) și Paul Smith (Spinback). Cei doi s-au întâlnit prima dată în 1987 și au devenit prieteni datorită pasiunii comune pentru hip-hop. Apoi, la începutul anilor nouăzeci, odată cu popularizarea stilului de muzică hardcore, Jason și Paul au devenit colecționari de vinyluri. Pasul firesc a fost să învețe să mixeze și, în cele din urmă, să producă muzică. Jason și-a lansat prima melodie, ‘’Freestyle Fanatic’’, în 1991, iar mai apoi celebra ‘’Champion Sound’’.

În 1994 Jason și Paul încep să înregistreze sub numele de Funky Technicians, “Got to Believe” fiind primul lor release care a făcut trecerea de la zona mai dark la genul de producții mai populare la acel moment, specifice unor case de discuri ca Good Looking Records a lui LTJ Bukem, Lucky Spin și Basement.

La finalul anului 1997 cei doi își schimbă numele în Total Science, înființează casa de discuri CIA și lansează Silent Reign EP la labelul lui Goldie, Metalheadz. Urmează un remix semnat de Concord Dawn pentru ‘’Champion Sound’’ și mult așteptatul album de debut intitulat Advance, care dă și numele unui nou label înființat de cei doi. Apoi, în 2001 Jason și Paul devin pionierii unei mișcări de susținere a reîntoarcerii în drum and bass a sunetelor și aranjamentelor old school.

În 2003 cei doi și-au petrecut mare parte din an promovându-și muzica în întreaga lume, însă la CIA și Advanced s-au axat în mare parte pe alți artiști, în special cei mai puțin cunoscuți. La vremea aceea Friction și Zero Tolerance se numărau printre ei!

Anul următor l-au petrecut în noul lor studio, lucrând la un nou label, Skin Deep, de data asta însă de hip hop. Apare și al doilea album, ‘’Good Game’’, urmat în 2006 de ‘’Mars Needs Total Science’’ care a avut foarte mult succes. 2007 le aduce și mai multe release-uri, colaborări și o melodie care l-a înnebunit până și pe Pete Tong! După asta Jason și Paul decid să ia o pauză de câțiva ani, însă tot nu se pot abține și mai scot câteva piese pe vinyl.

La începutul noului deceniu revin în forță cu o colaborare cu S.P.Y și release-uri la Shogun, Metalheadz și Critical. În 2011 continuă să lucreze cu SPY și lansează ‘’Venus Prime/Narrow Margin (&Lenzman)’’ la Subtitles și Ghostriders EP la CIA. De atunci și până în prezent au mai lansat un EP, ‘’Another Time’’, în 2014 la Spearhead Records și au avut multe colaborări cu diverși artiști, dintre care, cea mai notabilă, cu Riya.

Suntem curioși ce va urma și mai ales cum vor sărbători aniversarea a 30 de ani de activitate!

TOTAL SCIENCE

FACEBOOK | TWITTER | SOUNDCLOUD | DISCOGS | MYSPACE

Comentarii