Fondată în anul 1990 de către Liam Howlett, The Prodigy este o formație engleză de muzică electronică creditată a fi pioner a genului big beat. Totul a început cu 10 piese demo ascultate de XL Recordings, single-ul de debut ”What Evil Lurks” fiind lansat la începutul anului 1991. Genul de muzică Electronic/BreakBeat/Drum and Bass s-a născut odată cu ei.

Albumul de debut, ”The Prodigy Experience”, lansat în 1992, este cunoscut de departe ca unul dintre cele mai bune exemple ale genului rave/breakbeat.

Deși s-a depărtat ușor de scenele rave cu ”Music for the Jilted Generation” (1994) și s-a înclinat mai mult  spre electronic breakbeat-based, al doilea album al trupei a fost nominalizat la ”Mercury Music Prize” și a captat furia printre fanii rave englezi. Succesul internațional al albumului și turneele din afara Angliei au însemnat un viitor viabil pentru The Prodigy.

În 1996, trupa înregistrează un succes incredibil cu lansarea single-ului ”Firestarter”, ajungând să intre în SUA, în Anglia fiind headline-ri în Top-uri. În 1997 este lansat al treilea album, ”The Fat of the Land”, acesta reprezentând o nouă etapă în evoluția trupei. Poziționați între lumea underground și cea comercială, albumul le-a asigurat poziția de cea mai reușită trupă din genul hard dane, fiind pe primul loc în topurile engleze și americane. Cel mai bine vândut single, ”Breathe”, a fost luat din acest album.

Anul 1999 vede lansarea volumui ”Dirtchamber Sessions Vol 1”, acesta fiind diferit față de cele dinaintea lui, fiind un DJ mix album realizat de către Howlett, produs live în studio-urile British Radio 1.

După o pauză însemnată de la turnee și înregistrări și un single ușor dezamăgitor (”Baby’s Got a Temper”, 2002), este lansat al patrulea album, ”Always Outnumbered, Never Outgunned” în 2004. A urmat un single experimental ”Memphis Bells”, vândut în 5000 de exemplare pe internet. Un an mai târziu, ”Their Law: Singles” strânge toate hit-urile mari. În 2009 are loc lansarea albumului ”Invaders Must Die”, care, ca și cele precedente, înregistrează un real succes. Urmează în 2011, însă primul album live, ”The World’s on Fire”, reușind să nu dezamăgească fanii nici de această dată.

În 2014, după o pauză de aproape 4 ani de când nu au mai scos nimic pe piața muzicală, Liam Howlett anunță fanii ca urmează un nou album cu un sound puțin mai violent și deloc old-school. Astfel, în 2015 e lansat ”The Day Is My Enemy” care debutează pe primul loc în UK Album Charts, fiind al șaselea album consecutiv al formației care ajunge în top-uri.

The Prodigy sunt o trupă greu de clasificat, pentru că a evoluat ca stil de-a lungul timpului. Fiecare album reprezintă o nouă eră în istoria trupei. De la începuturile ca “tripped out hardcore rave” cu melodii consacrate ca “Your Love” și “Out of space”, până la dance “No Good”, ușor spre rock “Their Law” și melodii punk-like ca “Fuel my Fire”. The Prodigy continuă să aducă inovații și să surprindă, plus că nu mai doreau să fie înfricoșători ca în anii ’90 (probabil pentru că nu asta era politica trupei sau brandul de promovare) și nu neaparat numai de asta, ci și pentru faptul că trupa s-a maturizat foarte mult de la an la an.

THE PRODIGY

WEBSITE | FACEBOOK | TWITTER | INSTAGRAM

Comentarii