Sundancer este unul dintre puținii producători de drum and bass din România. Am stat de vorbă cu el și am descoperit un tip inteligent, sensibil, cu voce blândă și o calitate tot mai rar întâlnită: seriozitate. Numele său este Péter Dani, brașovean de 29 de ani care de vreo patru ani locuiește în București. Deși a terminat un liceu de profil real și nu a studiat vreodată muzică, a fost atras și fascinat de ea de mic.

Prima interacțiune cu muzica a fost când părinții îi cumpăraseră fratelui lui mai mic un sintetizator mai ‘’de jucărie’’, pe care Peter și l-a însușit și a ajuns să se joace aproape obsesiv cu el. Apoi, în perioada liceului, prin anii 2000, a început să asculte și să producă tehno, house și trance. Auzise de drum and bass însă nu i-a atras interesul. Nu a durat mult până s-a plictisit de beat-urile 4/4 și a renunțat la muzică. În 2006 dnb-ul a reușit să-i capteze definitiv atenția.

Ce anume te-a determinat să te răzgândești în privința dnb-ului?

Ajunsesem la festivalul Peninsula. Era o singură scenă de muzică electronică și într-una din seri a mers drum and bass toată noaptea. Nu mai țin minte artiștii, dar atunci am înțeles genul și m-a prins. Am fost fascinat să descopăr că are un spectru atât de larg, de la cele mai soft producții, până la piese extrem de dark. Am descoperit că în dnb e loc de multă creativitate, iar acest BPM e mult mai aproape de identitatea mea.

Interesul pentru muzică are cumva legătură cu jobul său: și acolo creează, însă nu piese, ci jocuri video. Dacă ar trebui să trăiască din muzică crede că și-ar pierde farmecul, astfel că o păstrează ca pe cel mai important hobby al său.

De unde te inspiri?

Îmi place muzica celor de la Blu Mar Ten, Seba, Electrosoul System, plus multe release-uri de la Metalheadz, Spearhead, Fokuz, însă influențele nu se rezumă doar la dnb. Recunosc că mă plictisesc ușor de un artist, cand descopar ceva ce imi place, ascult până la epuizare. Când lucrez sau caut inspirație ascult synthwave sau chestii mai downtempo. Îmi place să descopăr artiști necunoscuți și, sincer, ascult chiar și rock uneori, însă în mare parte psychedelic, chill…depinde de stare.

Cu ce lucrezi?

Folosesc mai multe controllere MIDI cu Reason. Am încercat cam toate softurile, dar am ramas la  Reason de mai mulți ani deoarece il consider mai intuitiv și mai fun. Însă aș investi și în sintetizatoare pe viitor, ar intra perfect în setup-ul meu.

Ai fi deschis unor colaborări cu alți artiști, fie ei producători, vocaliști, MC?

Muzica pentru mine e ceva foarte personal. Mi-ar fi greu să colaborez. Nu am încercat și nu știu dacă aș face-o. Nu vreau să par separatist, însă interacțiunea mea cu muzica este un proces special, chiar intim aș putea zice.

Cum ai inceput sa mixezi?

Era o evoluție firească întreținută de pofta mea de muzică. Cam la 2 ani după ce mi-a atras atenția muzica drum and bass, am investit în două turntable-uri, am început să colecționez viniluri și să mixez la evenimente mai mici. La un moment dat un mix de al meu a ajuns la urechea organizatorilor de la Arena Dnb și asa a început colaboarea noastră de mai mulți ani, timp în care am avut plăcerea să mixez alături de artiștii cei mai cunoscuți de drum & bass. Fun times.

Dacă mâine ți s-ar propune să semnezi exclusiv cu un label mare ai face-o?

Aș fi interesat, dar depinde și unde semnezi. Nu m-ar interesa atat de mult partea financiară, sunt fericit să păstrez această ocupație ca hobby. Dar aș fi dispus să fac o pauză de la job de câțiva ani pentru a mă dedica muzicii. 

Te-ai gândit vreodată să te muți în UK, ținând cont că ai mai multe șanse să te afirmi, atât ca developer, cât și ca producător de dnb?

Mă simt norocos deoarece îmi place job-ul pe care îl am, lucrez cu artiști, designeri la proiecte interesante, însă nu ar fi exclus, nu văd Bucureștiul ca pe ultima stație. 

Spune-ne mai multe despre mix.

Mixul este primul dintr-o serie de mixuri pe care plănuiesc să le fac episodic. Ideea este să îmbin atent piese de la mine și de la artiști mai mult sau mai puțin cunoscuți, astfel încât să fie o poveste coerentă cu momente memorabile.

SUNDANCER

FACEBOOK | SOUNDCLOUD | MIXCLOUD | YOUTUBE

Comentarii