Nu de mult s-a încheiat cea de-a treia ediție a Revolution Festival. De data aceasta organizatorii ne-au surprins cu 3 zile de muzică bună și 6 scene.

Prima zi a fost deschisă cu un concert de zile mari de cei de la Dubioza Kolectiv la scena Music Guru. Show-ul a fost unul plin de energie, așa cum ne-am obișnuit de la prima ediție Revolution, când bosniecii au fost cap de afiș, și de la concertele lor precedente din  Timișoara, cât și Cluj. Tot la Music Guru, după “Dubioși” și-au început setul Rudimental, care ne-au încântat auzul cu cele mai bune piese ale lor, însoțite de superbul sunet de trompetă. Seara la main stage a fost încheiată de cunoscutul duo, format din bucureșteanul Gojira și clujeanul Planet H, pe acordurile bass-ului dat la maxim.

Nici celelalte 5 scene nu au fost mai prejos, astfel iubitorii muzicii techno (Electric Apex) i-au putut vedea pe bine cunoscuții arădeni de la ABC, fiind urmați de Premiesku, care s-au ocupat de warm-up pentru cunoscutul DJ Lee Burridge, un veteran al genului techno, techno minimal.

Scena Extreme Music dedicata genului metal/hardcore, a găzduit nume importante ale metalului underground, cum ar fi Bleed Someone Dry, Godsleep sau românii de la Katara.

La Gaia Trance Zone muzica psy a fost la ea acasă, cu lumini și visuals care te duceau cu gândul la o altă lume. Amatorii genului psy au avut plăcerea de a-i asculta pe Zarma, Mozza și Manda, seara fiind încheiată de Alien Tree(RO).

Să nu uităm nici de scena Zion Love, unde în prima seară atmostfera a fost întreținută de Genmaica Soundsystem.

În a doua seară, “revoluționarii” prezenți la scena Guru s-au mișcat pe muzica lui Macanache și a band-ului său, The Putreds, urmați fiind de timișorenii de la Brigada Artistică Urbană(BAU). Aceștia din urmă au pregătit “terenul” pentru ce avea să urmeze, bine cunoscutul DJ, reprezentant al label-ului Shogun Audio, ICICLE, care i-a făcut pe mulți din cei prezenți să danseze până la epuizare pe acorduri de neurofunk. Seara la main stage a fost încheiată de cunoscutul DJ timișorean Mighty Boogie, veteran pe scena drum and bass-ului local, și nu numai, la setul căruia am avut plăcerea de a asculta în premieră ultimele sale creații.

În cea de-a doua seară scena Extreme Music și-a purtat cu mândrie numele, aici urcând nume grele ale metalului, printre ele enumerându-se Tenebres, Angerseed și Infected Rain, al căror show a fost unul “infected”; chiar dacă nu erai un ascultător al genului nu aveai cum să nu rămâi impresionat de calitățile vocale ale Lenei și talentul colegilor săi din trupă. Seara la Extreme Music a fost încheiată de Minimal Bogard.

La Electric Apex, în cea de-a doua seară, amatorii techno-ului și-au făcut “încălzirea” pe mixurile lui Dan Dragoș B2B Elles, ca mai apoi pe scenă să urce mult așteptatul iranian Dubfire pentru a gâdila urechile minimaliștilor cu ale sale beaturi de techno, minimal, house și progressive house. Mixul său a reamintit multora de începuturile sale alături de Deep Dish, ca mai apoi să îi facă simțită “prezența” lui Loco Dice. Seara, sau mai bine zis dimineața, a fost încheiată de cel mai în vogă artist din noul val de DJ și producători de muzică electronică din România, Mahony.

A 2-a zi de festival i-a găsit pe iubitorii de psy trance petrecând la Gaia Trance Zone alături de Sarmați, Pura, Latam și bine cunoscutul DJ de psy oferit de ale noastre plaiuri mioritice, ATMA, care a avut un show plin de sunete și lumini ce te transportau în Țara Minunilor. La Zion Love atmostfera a fost întreținută, ca și în seara precedentă, de Genmaica Soundsystem.

Iată-ne ajunși în ultima zi de festival revoluționar: o ultimă seară unde artiștii invitați au dat tot ce a fost mai bun, dorindu-ne să nu se termine niciodată. Astfel, Main Stage-ul sau Music Guru a răsunat de acordurile chitărilor fraților noștri de peste Prut de la Alternosfera, urmând ca mai apoi pe scenă să vină rusoaicele de la Maika, care după ce ne-au încântat cu un show de numai 20 de minute, au anunțat că vor continua petrecerea la Lunatica Zone, Circus Mundi. La ora 00:30 își face intrarea mult așteptatul LTJ Bukem, care încă de la început promitea să ne ofere unul din multele momente memorabile, de la această ediție a festivalului. Setul lui LTJ Bukem a fost unul curat, fin, set care te ducea cu gândul la începuturile drum and bass-ului și la deja celebra colaborare cu MC Conrad, Logical Progression. Mulți dintre cei prezenți s-au simțit ca la ora de istorie muzicală: o oră jumătate de jungle, old school drum and bass, liquid, atmospheric, dar și un pic de jump-up. Printre piesele serii s-au numărat “Atlantis”, “Horizons” sau “Journey Guidance”.

După “tatăl” drum and bass-ului, unul dintre ei, vin pe scenă Delta Heavy, încântând auzul raverilor prezenți cu un beaturi de actualitate, aceștia combinând stiluri precum neurofunk, dubstep, drumstep, jump-up, dar și liquid. Publicul a fost în continuă mișcare, dansând pe durata întregului set, aproximativ 2 ore. Din boxe au răsunat piese precum “White Flag”, “Get by” sau “End of Days”. Delta Heavy au încheiat cu bine cunoscutul track “White Flag”, toți cei prezenți predându-se drum and bass-ului :)

Cel care a închis festivalul la Music Guru a fost un maestru al breakbeat-ului și scratch-ului românesc, nimeni altul decât DJ K-lu, care a reamintit de filmele românești, în piesele sale regăsind replici celebre (K-lu fiind recunoscut printre iubitorii genului breakbeat pentru aceasta amprentă personală).

De la Extreme Music a răsunat în boxe muzica unor trupe de metal, heavy metal, hardcore precum Archeonic, Goath, First Flame sau Void Inn. Rockerii de la Guerrillas au fost cei care au închis această scenă.

Ca și în celelalte seri, Genmaica Soundsystem au întreținut atmosfera cu reggae, astfel cei ce au rămas încă în vibe-ul drum and bass, sau și-au dorit să își relaxeze timpanele, au ales această scenă.

După 3 zile de “revoluție” am plecat încântați de ceea ce am avut plăcerea să vedem/auzim. Pentru unii artiști prezenți la festival a fost o premieră, aceștia venind pentru prima oară în Timișoara (Maika, Eluveitie, Icicle), alții revenind cu drag (Dubioza Kolectiv, K-lu, ABC, ATMA, Șuie Paparude…etc).

Comentarii