Ne-am dezmeticit puţin după mica vacanţă şi marele prilej pe care l-am avut de a participa la, ceea ce organizatorii numesc, cel mai mare party de Drum and Bass şi Dubstep din lume, iar acum am decis să vă împărtăşim experienţa pe care am trăit-o.

Evenimentul este organizat în Antwerp, Belgia, al doilea oraş belgian judecând după numărul de locuitori şi al doilea oraş-port ca mărime din Europa. Cu toate acestea, oraşul poate fi străbătut uşor pe jos sau pe bicicletă, majoritatea atracţiilor turistice fiind apropiate unele de celelalte. Uşor se poate ajunge şi la locaţia unde are loc evenimentul, denumită Sportpaleis – o sală a sporturilor uriaşă, situată la aproximativ 30 de minute de gara centrală. Deşi sala are o capacitate de 23.000 de persoane, Murdock – părintele evenimentului – a decis să limiteze accesul la 15.000, pentru ca participanţii să aibă destul spaţiu şi să se poată retrage undeva pentru a-şi mai trage sufletul câteva clipe.

Cu toate că eram pentru a doua oară la acest eveniment şi cunoşteam imensitatea şi frumuseţea locaţiei, aşteptările mi-au fost cu mult depăşite odată ce am păşit în acea arenă. Organizatorii au pregătit o scenă fabuloasă, au împânzit tavanul cu ecrane şi lasere care puteau fi coborâte sau urcate şi care înconjurau scena de dans şi creau efecte vizuale incredibile. În spatele pupitrului, peretele imens era împodobit aproape integral cu ecrane ce formau o imagine de poveste. Flăcările ce ieşeau de lângă pupitru au contribuit şi ele la atmosfera superbă din acea noapte, deşi e posibil sa îi fi înlcăzit destul de tare pe DJ-ii prezenţi la butoane, căci suflul de caldură se simţea până aproape de fundul scenei de dans. Per total, un mare BIG UP pentru toţi cei care au muncit la acest setup genial. Cred că în fiecare ţară ar trebui să existe o arenă de asemenea amploare şi frumuseţe precum Antwerps Sportpaleis.

Seara a fost deschisă cu un show marca Radar Records Soundsystem, aducându-i pe Doctrine, James Marvel, Hypoxia, T & Sugah, Andromedik, Baz, Simplistix si MC Mota. Deşi au avut numai o oră şi jumătate la dispoziţie, fiecare dintre ei a prezentat un minimix, toţi făcând o treabă bună şi reuşind să încălzească publicul pentru noaptea cea lungă.

Au urmat legendarii artiști dubstep Coffi, Soloman și 50 Carrot, ce formează Gentlemens Club. Plini de energie, aceștia au încântat publicul cu numeroase piese nelansate, iar audiența a fost cu atât mai mare căci setul lor a fost transmis live, pe pagina de Facebook a acestora. Deși performanța lor a fost una notabilă, să nu uităm că era doar warm-up-ul petrecerii. De aici vă puteți închipui ce avea să urmeze.

Labelul Liquicity a fost și el prezent la eveniment, reprezentanții acestuia fiind Fox Stevenson și Feint, ce au expus un set B2B acompaniați de MC Mota. De asemenea, cei doi DJ au prezentat un show excepțional, cu multe piese nelansate din partea amândurora, iar MC Mota nu s-a dezis de practicile sale binecunoscute și a scuipat flăcări, și la propriu, și la figurat – nu degeaba este considerat unul dintre cei mai buni MC din industria DnB.

Murdock a urcat la pupitru alături de A.M.C. și a spart gheața cu imnul Rampage pentru 2017 – “Fire” – care se aude extraordinar și face fiecare raver să vibreze când este redat pe un asemenea sistem audio, mai ales atunci când sunetul este acompaniat de zeci de fulgere prezente pe ecranele întregii săli. Cei doi au fost acompaniați de MC Youthstar, alături de care am putut și noi petrece în urmă cu câteva luni la Arenele Romane, însă una dintre cele mai așteptate apariții a fost cea a lui Jenna G, care nu a cântat decât o singură melodie, însă a ales să ne ungă sufletele cu piesa “Make Me Stronger”, creată împreună cu Murdock.

Întorcăndu-ne la dubstep, am fost încântați de prestația lui Eptic, care a avut un set întreg solo, iar asta spune multe despre evoluția artistului belgian care s-a simțit extraordinar la eveniment. Acesta a prezentat piese mai vechi, mai noi, dar și piese nelansate încă, îmbinate într-un set fabulos.

O surpriză imensă a fost pentru mine primul set B2B2B adus de RAM Records: Loadstar, DC Breaks și Mind Vortex. Cu lansări minunate de-a lungul anilor, cele trei grupări au reușit să facă un spectacol ce pe mulți i-a lăsat fără aer. Piesele masive, îmbinate în double-drop-uri și mash-up-uri, au ridicat spiritele tuturor într-un set cu adevărat memorabil. Sperăm că cei de la RAM să ne mai încânte, cât de curând, cu un astfel de trio.

Fanii DnB belgieni sunt recunoscuți pentru simpatia lor față de stilul jump-up, așadar organizatorii au invitat unii dintre cei mai impunători artiști ai acestui stil-“cartelul” SaSaSaS (Macky Gee, Dj Phantasy, Skibadee, Harry Shotta, Shabba D, Stormin MC). Deși ne-am retras puțin pentru a ne mai reveni, am putut admira de pe margine solidele alegeri ale grupului, impulsionate de energia fiecărui MC. În setul acestora am putut remarca și refix-ul piesei “Poltergeist” (de la Aweminus & Danger), făcut de tânărul K-Motionz, ce personal mi se pare cel mai tare release jump-up de la începutul lui 2017.

Cu numeroase lansări memorabile în ultimii ani, Modestep a oferit un show extrem de apreciat, cu multe remix-uri ale propriilor producții, efectuate de artiști precum Cookie Monsta sau Spag Heddy, ceea ce este de admirat. Deși, până la acest moment, noaptea a fost un infern (în sensul pozitiv), nu am trecut decât puțin peste jumătatea acesteia. Și avea să urmeze ceva și mai “distrugător”.

Cel mai remarcabil moment, din punctul meu de vedere, a fost showul Outer Edges al celor de la Noisia. Acesta a fost cel mai mare show Outer Edges performat de cei trei până acum și mă simt extrem de norocos, fericit și recunoscător că am putut asisa la o asemenea minune. Deși am luat parte și la primul show efectuat la Let It Roll 2016 și nu pot spune că a fost în întregime pe placul meu, cel expus la RAMPAGE a depășit și vaporizat orice lucru negativ pe care îl puteam gândi despre ultimul album și despre spectacolul adus odată cu acesta. Cei trei (pe care nu îi vezi prea des în formulă completă) ne-au introdus într-o altă dimensiune, începând cu piesa “Anomaly” și au continuat cu un set extrem de variat, de la binecunoscutele piese neurofunk ale acestora, până la melodii half-time sau producții experimentale, precum este “Sinkhole”. Cu toate că mă așteptăm ca Noisia să ne prezinte unele remixuri ale pieselor de pe ultimul album, aceștia ne-au surprins extrem de plăcut cu Dead Limit VIP, Diplodocus VIP, Tentacles VIP/remix (încă mi se face pielea de găina când mă gândesc la momentul în care cei trei au redat partea aceasta) și multe altele. Nu cred că am fost capabil să dansez mai mult de 10 minute din acest set, căci am rămas literalmente hipnotizat de corelarea luminilor și a imaginilor cu sunetele incredibil de clare ce formează piesele celor trei artiști. Cu siguranță cea mai bună experiență de până acum. LONG LIVE NOISIA!

După o asemenea experiență te-ai gândi că urmează ceva mai lejer, care să te facă să îți recapeți puterile. NOT. A urmat Funtcase, al cărui set mi s-a părut cel mai agresiv set dubstep din acea noapte, amintindu-mi de Bukez Finezt, Megalodon și 12th Planet din anul precedent. Arătând ca un psihopat care își pierde mințile, cu flăcări de-a stânga și de-a dreapta sa, Funtcase a răvășit scena de dans cu un set de zile mari. O să las titlurile astea aici, ca să vă creați o scurtă imagine: Dead Exit-Snake (Funtcase remix) + Cookie Monsta-Beast Mode + Phiso-Jotaro (VIP). Doctor P a fost și el alături de Funtcase și ne-a încântat cu multe anthem-uri personale, dar și ale altor artiști ca Flux Pavilion.

O mare dezamăgire ar fi putut fi absența lui DJ Guv, care a avut unele probleme cu pașaportul și era cât pe ce să rateze evenimentul. Acesta însă a reușit să ajungă și să facă întreaga sală să sară pe piesele jump-up bine alese. Cel mai memorabil moment al setului a fost, bineînțeles, atunci când acesta a pus melodia sa emblematică “Warning”. DJ Guv a tăiat sunetul, iar sala a început să răsune în cântul tuturor celor 15.000 de oameni. O mulțime atât de mare să cânte notele piesei tale trebuie să producă un sentiment greu de descris.

Noaptea a fost încheiată de Mefjus, ce ne-a delectat cu o variație de piese, de la “Suicide Bassline”, la remixul “Sunday Crunk”. În final, acesta a intrat puțin în sfera deep DnB, iar pentru majoritatea istovită încă prezentă la eveniment a fost o trecere lină către sfârșitul unei nopți explozive.

În ceea ce privește organizarea, pot spune că totul a fost excelent. Organizatorii găsesc îmbunătățiri de la an la an, există numeroase dulăpioare, suficiente pentru fiecare participant, toaletele sunt gratuite și sunt curățate frecvent, există mai multe standuri cu merchandise și atât staff-ul, cât și participanții, sunt de treabă, binevoitori și dornici să te ajute.

După cum am menționat anterior, se poate ajunge destul de ușor la locație și pe jos, însă sunt mai multe mijloace de transport pe care le poți folosi, acestea fiind gratuite pentru raverii care participă la acest eveniment.

Acestea fiind zise, un mare BIG UP pentru organizatori, pentru staff, pentru public și așteptăm cu nerăbdare viitoarea ediție, ce se va desfășura pe durata a două zile, între 2 și 4 martie 2018. Recomandăm cu încredere acest eveniment, de care suntem siguri că vă veți îndrăgosti și la care veți dori să participați și pe viitor. Biletele Early Bird au fost deja puse în vânzare, ba chiar au fost epuizate, însă organizatorii au suplimentat lotul cu încă 50%. Până la anul, rămâne să vizualizăm set-urile înregistrate ce vor fi publicate pe Youtube și înregistrările celorlalți raveri prezenți în acea seară magică, pentru a retrăi iar și iar momentele minunate.

WEBSITE || FACEBOOK || YOUTUBE

Comentarii