”Matze militează pentru exploatarea sunetului de către om.”

Proiectul Matze (Lucian Stan și Cristian Stanciu) apare în anul 1992, cu o experiență în spate la Radio Nova 22 – primul post privat românesc. Tot prin acea perioadă, emisiunea ”Zona Liberă” își punea amprentele pe scena muzicii electronice din România, fiind una dintre singurele emisiuni de muzică underground rămasă în radioul din țară.

Din 1993, Matze începe să mixeze techhno si drum&bass prin cluburi precum Studio Martin, Club A sau Web Club – acestea fiind cluburile care s-au implicat signifiant în scena drum&bass din perioada aceea și care confirma faptul că Matze, Future Groove, Seba 1394, DJ Snow și Rancha sunt printre pioninerii dnb-ului românesc.

Cum DJ Vasile a fost implicat până în 1993 în proiectul Matze, Cristian Stanciu a continuat mai departe solo, exrpimandu-și stilurile industriale și hardcore. În perioada aceea, Cristi a lansat câteva CD-uri demo, neexistând un album oficial.

Tot în perioada Nova 22 a luat naștere și cel mai important studio audio-video din domeniul media și publicitate – Yama Studios, căruia, până în 2007 i-au trecut pragul artiști precum Blanoz, Fără Zahăr, Methadon 3000, NSK, Shukar Collective, Sunday People și trioul Vlaicu Golcea, Sorin Romanescu și Maria Răducanu.

Între 1998 și 1999, Matze a fost co-organizator al petrecerilor din Web, numite ”Undergroove Summer Nights”, în paralel, fiind lansate și la Yama două compilații ”Undergroove” Vol. 1/Vol. 2, care cuprind nume precum DJ Vasile, Junkyard/Full Pulse Comers, Nuxe, NSK și Party Poopers.

Chiar dacă Yama a dispărut prin anul 2007, încă din 2002, Matze a înființat ”Studio 88”, în care realizează alături de Lucian Stan emisiunea ‘‘Zona Liberă”, una dintre cele mai underground emisiuni radio. Inițial aceasta a fost difuzată la Pro Fm de DJ Vasile din 1999 până în 2001, urmând ca din 2005 sa fie difuzată săptămânal la Radio Guerrilla.

În prezent, Cristi este implicat în proiectul Pericol, un proiect audio-video în colaborare un DJ Rolf.

Comentarii