LTJ Bukem este numele de scenă al lui Danny Williamson, artist consacrat de drum and bass, care se apropie de vârsta de 50 de ani. Devenit celebru pentru atmospheric, jazzy dnb, Danny a pus bazele a două case de discuri sinonime cu același subgen: Good Looking și Looking Good Records.

LTJ Bukem a fost un personaj extrem de important în dezvoltarea drum and bass-ului, iar fără implicarea sa este dificil să ne imaginăm cum ar fi luat naștere partea soulful a dnb-ului. Deși inițial acest subgen a fost denumit inteligent drum and bass, LTJ Bukem a susținut că nu este o etichetare corectă, întrucât sugerează că celorlalte subgenuri le-ar lipsi inteligența.

Văzut ca un inovator, Bukem a devenit faimos după ce a reușit să ofere o alternativă accesibilă celui mai popular stil de muzică electronică din acea perioadă, hardcore, păstrând ritmul rapid și energetic al acestuia, inserând însă vocaluri live, keyboards și break-uri slow motion.

Calea spre succes a lui Danny a fost destul de simplă: în școală a învățat să cânte la trompetă, pian și tobe, iar după ce a fost exmatriculat când avea 16 ani, a decis că va deveni DJ. Restul e oarecum istorie, însă merită să enumerăm momentele cheie din evoluția sa profesională:

  • a devenit faimos în 1990 când a mixat în cel mai important interval orar, între 1 și 2 AM, în fața a peste zece mii de oameni
  • urmează în 1991 debutul său ca producător, ‘’Demon’s Theme’, care a avut un succes incredibil
  • la începutul anilor ’90, împreună cu Tony Fordham, pune bazele Good Looking Records. Câțiva dintre artiștii deveniți celebri datorită Good Looking Records sunt Blame, Seba, Big Bud, Blu Mar Ten, Future Engineers, Aquarius (un alias de-ale lui Photek) și Peshay

Începutul anilor 2000 au văzut o extraordinară odisee muzicală prin lansarea albumului solo ‘Journey Inwards’ și apariția unei serii live de ‘Progression Sessions’ înregistrate în turneul său din Statele Unite, Tokyo și Germania. Au urmat apoi compilațiile ‘Soulfood’, ‘Soul Addiction’ și ‘Producer’.

Fără dubii, compilațiile ‘Progression Sessions’, ‘Earth’, iar mai apoi ‘Logical Progression’, au reprezentat cea mai importantă etapă în apariția a ceea ce acum știm ca drum and bass. Bukem a explorat însă și partea downtempo a muzicii electronice, înființând casa de discuri Cookin’ și creând o serie de compliații intitulată ‘’Earth’’.

În 2004 are loc lansarea faimoasei piese ‘’Golden Girl’’, iar în 2007, după o vacanță mai lungă și bine-meritată, Danny a reapărut cu alte release-uri la propriul label.

Cât despre viitor, credem că it’s looking good! :)

LTJ BUKEM

FACEBOOK | TWITTER | SOUNDCLOUD | MIXCLOUD

Comentarii