“Importatorul” drum and bass-ului în România nu se cunoaște cu exactitate, însă deschizătorii de drumuri rămân fără doar și poate o mână de oameni care încă din anii ’90 au împărțit cu drag muzică și vibe-uri bune.

AnonimTM, cu toți membrii săi, este un crew de referință, iar Dudu – personajul cheie! El este omul care a dat startul mișcării underground-electronice timișorene împreună cu Ufo, iar mai apoi, cu Roli Breaker, Emil Zoicaș și Sergiu Pașcu, a pus bazele faimosul AnonimTM.

Iată mai jos istoria dnb-ului în România direct de la omul care a scris-o.

Ce crezi despre felul în care a evoluat scena de drum and bass din România de la apariția Anonim TM până în prezent? 

A evoluat natural, încet după unii, organic după mine, ceea ce este foarte bine. Trebuie să știi cum era pe atunci, nu erau nici măcar cafenele, ce să vorbim de cluburi serioase. Party-urile se făceau în hale dezafectate sau în orice loc unde puteai băga un soundsystem, pe care ți-l făceai tot singur. Era un adevărat challenge să faci orice, și aproape toată energia trebuia să o canalizezi în lucruri care acum ar părea incredibile. În Timișoara, o picătură într-un ocean a fost la începutul anilor 90′ Subway – și asta doar pentru muzica underground în ansamblu, și mai apoi, născut o dată cu AnonimTM în 98′, clubul The Note.

În ce fel a influențat apariția dubstep-ului scena de dnb din România? 

Foarte puțin. E un pic amuzant, și când a apărut breakbeat-ul ca gen major, și când a apărut dubstep-ul mai târziu, mulți au prezis moartea drum and bass-ului. Astăzi nici breakbeat-ul nici dubstep-ul nu mai sunt decât niște palide umbre a ceea ce au fost o dată. Drum and bass-ul este o mișcare organică, și de aceea nici nu are moarte, doar se transformă în timp păstrându-și însă “genele” de la origini.

De ce a fost suspendat proiectul 48H ținând cont că existau oameni care făceau și autostopul sute de kilometri doar pentru asta? 

Poate din aceleași motive ca și cele descrise mai sus, 48H era un eveniment unic într-un mediu în care nu se întâmpla nimic, și a apărut tocmai din această nevoie de a face ceva. Astăzi cu bani e foarte ușor să faci un eveniment bun, și sunt nenumărate exemple peste tot.

Anul trecut, prin 48H/ Made în TM am vrut să arătăm că spiritul acelui party trăiește, și în același timp să ridicăm încă o dată ștacheta pentru viitoarele evenimente de gen. AnonimTM nu a fost însă niciodată în mod special un promotor de party decât forțat de împrejurări. Suntem mai degrabă promotori ai muzicii de calitate, ai dj-ilor și mc-ilor veritabili și ai mișcării în ansamblul ei.

Care au fost cele mai mari eforturi pe care tu sau ceilalți membri Anonimi le-ați făcut pentru a promova drum and bass-ul? 

Ha, tot timpul am încercat să nu trebuiască să depunem nici un efort :). Evident că e vorba și de foarte multă muncă, dar în AnonimTM, ce facem facem ca să ne simțim bine.

Care sunt proiectele actuale și viitoare ale AnonimTM? Dar ale tale? 

Am încercat întotdeauna să fim cu un pas înainte de toți ceialalti, și am ajuns să fim poate și un pas înainte de vremuri de multe ori, ceea ce nu e așa de bine pe moment ci doar dacă te uiți în spate mai târziu. 48H, Radio-ul, au fost proiecte pe care ani de zile le-am împins înainte ca să generăm acel kick-start al mișcării, și a durat mult timp ca să reușim ca lucrurile să meargă de la sine în jurul nostru. Astăzi Compilatia MiTM și mixtape-urile #umanonim sunt pe rol.

Pentru mine personal dar și ca și anonim, Made în TM este un proiect început recent, care are foarte mare succes, dar și necesită foarte multă muncă.

Totally random:  

– câte un cuvânt să descrie scena din Timișoara / Cluj / București: Sunt foarte diferite, și din păcate în ultimiii ani funcționează total separat, ceea ce nu este bine în ansamblu. Fiecare are pro și contra, în Timișoara avem avantajul începutului devreme, și al unui “hard-core”de dj și party-goers dedicați.

– producători preferați of all times: Sunt foarte mulți, și nici nu aș ști cu ce să încep și unde să termin. Casele Reinforced, Metalheadz sau Soul:r mi-au plăcut întotdeauna. Azi sunt mult mai mulți.

– album recent care te-a dat pe spate: Ultimul album pe care mi l-am cumpărat în întregime este Final Approach al lui Mark System la Exit.

– producător dnb român cu șanse mari să se afirme în afară: Sunt destul de mulți, numai din Timișoara de exemplu, Beepo și Mental Chemistry au foarte multe producții cu care se fac remarcați, la fel și Mighty Boogie. B.A.U. la început și mai târziu Dan HabarNam (și chiar cele două proiecte împreună) au fost însă high-light-ul de calitate oferit de România drum and bass-ului mondial.

un sfat pentru tinerii care vor să-ți urmeze exemplul: Ca și dj, faceți din plăcere și pentru că simțiți o chemare ceea ce faceți și nu pentru bani. Nu credeți că vi se cuvine ceva în mod automat. Gândiți-vă întotdeauna care este plus-valoarea oferită de voi party-ului și atunci e simplu să îți calculezi așteptările. În rest, aveți curaj să faceți ceva inovativ întotdeauna, din care toată lumea să aibe de câștigat.

– pentru nostalgici, cel mai tare party de pe vremuri: Bună întrebare, la asta a trebuit să mă gândesc cel mai mult :). Unele party-uri din Evolution sau Lemon2 mă fac să zâmbesc acum când mă gândesc la ele. Cu dor îmi amintesc de primele 3-4 ediții de 48H când totul era foarte simplu. Probabil însă că cele mai tari au fost cele din The Note, când se stătea efectiv la coadă ca să intri înăuntru (98-99). Party-urile din ultimul an ale AnonimTM însă pentru mine au fost un highlight în ceea ce privește calitatea muzicii și a protagonistolor. Dacă vrei cu adevărat muzică, flow și vibe excelent, știi unde trebuie să vii ;)

Tot ceea ce a făcut Dudu a fost din pasiune, iar rezultatele eforturilor sale de-a lungul anilor sunt mai mult decât evidente. www.drumandbass.ro îi mulțumește pe această cale și urează mult succes în continuare!

P.S dacă nu ne credeți, iată mai jos ce făcea Dudu pe la începutul lui 2003..

dudu forum - vechi

Comentarii