Interviu – Cristian Philipp / Electroruga de Buzad 2019

1841

De unde a pornit ideea festivalului Electroruga de Buzad? 

Noi am ajuns în zonă acum 10 ani și ne-am îndragostit din prima. Când am reușit să ne dezvoltăm financiar suficient, am achiziționat terenul pe care am construit The Village. Asta se întâmpla acum 6 ani. Încă de atunci am avut dorința organizării unui festival, pentru că am văzut locul croit pentru asta. Venim din Ong-uri studențești în care ne-am ocupat de organizare de evenimente și am rămas legați sufletește de asta. Profesional, tot cu evenimente ne ocupăm. Anul trecut am considerat că suntem pregătiți și așa a început povestea Electroruga.

De ce tocmai aceasta locație? Și de ce numele de Electroruga? 

Oricine vine la Buzad înțelege pe loc de ce. Cea mai mare parte a celor care au fost la noi la evenimente s-a întors la Buzad. Locul este foarte frumos și are o vibrație aparte. Ruga este cea mai importantă sărbătoare a satului și ne-am dorit să construim o astfel de sărbătoare alternativă. În plus, numele reflectă fidel ceea ce urmărim prin festival: o expunere a mediului urban la cultura satului și invers.

Ce presupune organizarea unei ediții Electroruga de Buzad?

Mult spirit de echipă, pasiune, dedicare, energie și timp. Orientare către soluții și concentrare pe obiectiv indiferent ce.

Ce v-ați dorit ca organizatori să exprimați prin acest festival? 

Noi credem foarte mult in cooperare, unitate și comunitate. Si încă mai credem că există oameni care apreciază muzica de calitate pentru muzică, arta pentru artă. Vrem să oferim un cadru în care oamenii să se poată exprima fără teama de a fi judecați, să înțelegem că toți suntem unu și că muzica, artele, voia bună, dansul și natura ne unesc. Vrem ca publicul urban să redescopere tradițiile și viața simplă de la țară, aproape de natură, iar sătenii să se bucure de noutățile artistice urbane. 

Cu ce e mai special acest festival față de altele din țară?

Fiecare festival este special in felul lui. Ne bucură faptul că există tot mai multe festivaluri pentru că, în felul acesta, se construiește o mai mare deschidere pentru participare la astfel de evenimente. Festivalul nostru este special în felul său pentru atmosfera ce se construiește prin combinația de tradiție și modern, urban și rural, deconectare, muzică bună, peisaj superb, oameni faini și activități inedite. 

Pentru cei care nu au fost până acum la fesitval, ce pot găsi la Electroruga?

Avem 4 scene și muzică aproape non-stop, peste 60 de artiști internaționali și locali (am implicat multe comunități locale de artiști în festival pentru că merită să susținem ceea ce crește în Timișoara), party-uri de noapte la Village și Școala Veche, peste 20 de ateliere pe timp de zi, Silent Party la care DJ-ii vor mixa din casuța din copac pe care o construim, teatru de păpuși în mărime naturală, spectacol de foc, avem un beauty corner, boutiqe la Școala Veche cu produse inedite, food court diversificat, toate ingredientele pentru un weekend memorabil. 

Până acum a decurs totul conform așteptărilor?

Desi ne place să visăm, ne-am formulat așteptări realiste și suntem bine în grafic, aș spune chiar ceva mai bine decât ne așteptam. 

În ce măsura sunt implicați sătenii pe perioada festivalului?

Noi, la fiecare eveniment, facem tot posibilul să implicăm cât mai mult comunitatea din Buzad, pentru că, până la urmă, oamenii dau valoare locului. Cei din Buzad ne ajută la amenajări, vor fi acolo la festival cu bunătățuri locale și, la această ediție, avem o surpriză pentru public: vom organiza 4 live-uri într-o foarte frumoasă grădină a unei familii din sat. Toți locuitorii din Buzad au intrare liberă la festival.

Care este profilul unui spectator pe care îl întâlnim la Electroruga?

Până acum am avut la toate evenimentele numai oameni faini, cu multă  voie bună, iubitori de natură, muzică, dans și fără prejudecăți, care vin la noi să se simtă bine și să cunoască alți oameni faini.  

Cum alegeți artiștii care vor urca pe scenă și cât de greu sau ușor vă este?

Ufo (fondatorul TMBase) și cu mine facem selecția de artiști. Amândoi venim din underground și asta influențează decisiv alegerile noastre. Pe de o parte este ușor, pentru că știm clar ce vrem și suntem foarte bine aliniați conceptual. Partea mai dificilă este să găsim echilibrul intre a nu ne duce în mainstream dar a atrage public la festival și toate astea încadrându-ne in buget.  

Tu pe cine abia aștepți să asculți anul acesta dintre artiștii drum&bass? Și pe cine îți dorești să vezi pe scenă în următorii ani? 

Eu aștept, în primul rând, să văd oamenii simțindu-se bine. Când faci parte din organizare este mai dificil să ai experiența participantului. Vreau să ajung să văd Rockwell. Mi-aș dori foarte mult să ajung să îl vad pe Thom Yorke la Buzad. ☺

Cum vă simțiți stiind că ați dat naștere unui eveniment cultural și muzical ce a luat amploare așa rapid? 

Festivalul crește frumos și asta ne umple sufletele de vibrații faine și ne motivează să trecem peste orice dificultate. În același timp ne simțim responsabili să rămânem fideli conceptului și să nu facem compromisuri, pe cât posibil. 

La ce să ne așteptăm anul acesta de la festival? 

Să vă așteptați la wow. La o adevărată experiență de festival, cu toate ingredientele: The Village arată mai bine ca niciodată, avem artiști dintre cei mai buni, aleși pe sprânceană, ateliere foarte interesante, petreceri faine și, pe lângă toate astea, peisajul de vis de la poalele Dealurilor Lipovei. Anul acesta vom încheia festivalul cu un live special, duminică noaptea, cu Moonlight Breakfast acustic, la care vom servi un Early Breakfast sub lumina lunii, cu produse locale.

Ne auzim Electroruga de Buzad 2019 începând cu 30 august! Vezi evenimentul aici.

Comentarii