Clifford Joseph Price aka Goldie este unul dintre veteranii drum & bass, fiind cunoscut pentru inovaţiile aduse în scena britanică de rave a anilor ’90. Britanicul cu origini jamaicane s-a făcut remarcat prin intermediul producerii muzicii jungle şi drum’n’bass.

Price era deja fascinat de muzica breakbeat în momentul în care, în 1991, iubita sa, DJ Kemistry, l-a introdus în scena drum & bass, făcându-i cunoştinţă cu producătorii Dennis “Dego” McFarlane şi Mark “Marc Mac” Clair. În următorul an, Goldie deja avea debutul artistic, acesta contribuind cu un sample vocal la realizarea piesei “Rufige” (Ajax Project). Piese precum “Killa Muffin” şi “Krisp Biscuit” au fost lansate sub alias-ul “Rufige Cru”.

Tot în 1992, Price îi dedică una dintre piesele sale iubitei lui, Kemistry, denumind-o după aceasta. Track-ul reprezintă o colaborare armonioasă între Goldie şi vocalista Diane Charlamagne, reuşind să redea un sentiment aparte. În 1994, acesta înfiinţează unul dintre labelurile bine cunoscute până în ziua de astăzi, şi anume Metalheadz.

https://www.youtube.com/watch?v=nNjla8BiFcE

Primul sau album, “Timeless”, a apărut în 1995, ajungând rapid în vârful UK Albums Chart. În acest LP, liniile de bass şi breakbeat-urile fuzionează, texturile orchestrale completând întregul tablou muzical. “Inner City Life”, unul dintre track-urile conţinute pe album, a ajuns pe locul 39 în UK Singles Chart. Apariţia LP-ului lui Goldie a determinat popularizarea muzicii drum’n’bass ca formă de exprimare muzicală.

Criticul Simon Reynolds îl consideră pe Price un inovator, susţinând că “[Goldie] a revoluţionat muzica jungle nu o dată, ci de trei ori: mai întâi a fost” Terminator “( utilizând tehnica dilatării timpului), apoi “Angel” (dovedind că hardcore-ul ar putea fi şi “convenţional”), acum e “Timeless”, o simfonie hardcore de 22 de minute.”

Anul 1998 a adus lansarea celui de-al doilea album al său, “Saturnz Return”. Track-ul ce deschide albumul, “Mother”, combină elementele orchestrale cu beaturile drum and bass, pe parcursul unei întregi ore. Price este cunoscut pentru activitatea sa că lider al Rufige Kru. Grupul nu a avut niciun membru stabil şi a inclus producători precum Technical Itch, Heist, Cujo, Agzilla Da Ice, Danny J, Doc Scott şi Rob Playford.

În anii ce au urmat, Price a lansat din ce în ce mai multe piese, colaborând cu diverşi artişti. Acesta a rămas activ până în prezent, îmbunătăţind din ce în ce mai mult calitatea muzicii sale. Goldie va rămâne unul dintre numele ce au consacrat scena internaţională de drum’n’bass, scriind un capitol important din istoria acesteia.

 

În urmă cu puțin timp, Goldie a lansat albumul “The Journey Man”. După cum o spune și titlul, acest album este o călătorie, neavând la bază lui doar drum and bass ci și hip-hop, piano music îmbinat cu jazz și funk (prezent în piesa “Castaway”).

Piesa care mie mi-a atras cel mai mult este “Redemption”. Prima dată mi-a sărit în ochi pentru că durează 18 minute. Apoi, după prima jumătate a piesei, am o surpriza foarte plăcută să aud o trecere din drum and bass în HOUSE. Da, ați citit bine. Groove-ul mi se pare superb, fix ce ar face un public la o petrecere să se miște în tandem.
Pe drum and bass știm prea bine la ce ne putem aștepta de la Goldie, și își dovedește măiestria încă o dată prin piese ca: I Adore You, Prism (pe celelalte va las pe voi să le descoperiți).  Recomandarea mea este să ieșiți din casă, în natură, și să ascultați acest album cap coadă, să încercați a atinge acel prag de “The Journey Man”.

După cum a spus în interviul acordat pentru Noisey, ne va lua ceva să înțelegem acest album el fiind o moștenire lăsată de Goldie, una ce conține producții lungi, ceva neobișnuit pentru ascultători și pentru industria muzicală din ziua de azi.

https://soundcloud.com/metalheadz/sets/goldie-the-journey-man

Nu uitati, pe data de 23 iulie il putem vedea live pe GOLDIE impreuna cu  Illaman MC alaturi de nume ca dBRIDGE, SP:MC,LOXY,PRESHA, CLARITY, THE UNTOUCHABLES , la TimeShift Bucharest Music festival, la scena Black Rhino Music.

 

GOLDIE

WEBSITE | FACEBOOK | TWITTER | SOUNDCLOUD | YOUTUBE

 

Comentarii