Fried Friend s-a născut în vara anului 2011 la inițiativa lui Andrei Neamțu (chitară), Andrei Cornea (samples, controllers, FX) și Dragoș Pitaru (bass) din dorința de a pune bazele serioase ale unei trupe cu piese proprii, după zeci poate chiar sute de ore de discuții interminabile, numele a apărut spre finalul anului când un prieten (Cojan Emilian) sătul de prea multe discuții filosofice le-a spus “prietenii prăjiți”. A urmat o perioadă de căutări în care Andrei Neamțu a plecat din țară între timp a fost cooptat Cosmin Farcaș (voce și clape) și Matei Mihai (live visuals) cu care au susținut primul concert în formulă restrânsă. După aproximativ un an a intrat în trupă Cătălin Cioarga (tobe), și după întoarcerea lui Andrei Neamțu a apărut și al șaselea membru Călin Grigorescu (voce, versuri). Backgroundul membrilor are părți comune, iar influențele cu care fiecare participă în trupă sunt foarte diverse [dnb, rock, techno, jazz, soul, post-rock, dubstep].

Ce ați prăjit până acum?

De 6 luni lucrăm în această formulă și avem prima noastră piesă “On and On” la care am filmat și primul videoclip pentru care le mulțumim lui George Gugulici, Cristu Ghigiu, Cristi Glovaschi și Cristina Șoricel. în curând vom termina și a 2-a piesă pentru care ne gândim să filmăm al 2-lea clip și apoi să începem primul turneu în țară. Pe data de 11 decembrie 2015 am avut primul concert în formulă completă la Vâlcea unde atmosfera a fost extraordinară, lucru care ne încurajează cu tărie să mergem mai departe.

De unde vă inspirați? 

Procesul de creație presupune sinteza tuturor informațiilor acumulate de fiecare până în acest moment, fie ele pe plan muzical, social, individual, etc. Ne plac mulți artiști din genuri muzicale variate, o înșiruire nu ar avea sens, pentru că am umple pagini întregi. Trebuie să precizăm că momentul în care compunem e definitoriu pentru piesă. “On and on” s-a născut dintr-un jam session unde fiecare dintre noi a fost liber să cânte ce vrea și cum vrea. Separat, am lucrat vocile și textul pentru care este responsabil Călin Grigorescu. Inspirația vine din viața de zi cu zi, din natură, din anumite stări, sentimente, emoții. Orice lucru mărunt poate fi o sursă de inspirație.

Cum sună Fried Friend?

Sound-ul Fried Friend poarta atât marca instrumentului acustic sau analogic cum e setul de tobe, chitara, bass-ul, pianul electric, hammond-ul, cât si factorul “out of this world” al tăramului digital condus de sintetizatoare, drum machine-uri, sample-uri, noise-uri, efecte și cam toți roboțeii și computerele care produc muzică sau sunete. Suntem diferiți după cum am spus iar experiențele noastre muzicale împreună sunt un soi de călatorii prin ambele lumi, rezultatul, stilul abordat de Fried Friend este unul care are la bază rock-ul, cu multe elemente drum&bass și dubstep, plus culorile date de influențele fiecăruia. Un rol definitoriu in sound-ul trupei il au cei 2 Andrei ambii pasionati de sound engineering and production.

Pe lângă muzică, show-ul Fried Friend se completează cu proiecțiile vizuale live pentru care este responsabil Mihai Matei.

Ce alte stiluri muzicale vă plac?

Fiecare dintre noi e special când vine vorba de muzică pe care o consumă. Îmbrățișăm stiluri muzicale destul de diferite și diverse, variind de la jazz, funk, rock, metal, până la electronic, dub, drum’n’bass, tehno, însă chiar dacă aparent, aceste diferențe ar genera în teorie un grup eterogen, pasiunea noastră pentru muzică a făcut că diferențele de background și afinități pentru anumite stiluri să se minimizeze, iar rezultatul muzical să fie o încununare a acestora. La fiecare concert Fried Friend se aude și simte câte o bucățică din fiecare dintre noi, în special în momentele de improvizație.

Cu ce artiști ați vrea să colaborați?

Pentru că suntem la început, cel mai mult ne concentrăm pe a produce piese, pe energia grupului și lucrurile pe care le avem de făcut primordial. E destul de greu să nominalizăm în acest moment artiștii cu care am vrea să colaborăm, însă în viitorul apropiat ne-am gândit la câteva colaborări, vă vom anunța imediat ce se legă ceva.

Ce feedback ați primit pentru On and On?

Piesa este pe YoutTube de aproximativ o lună, nu ne-am așteptat să avem prea mari reacții însă la primul concert în formulă completă care a avut loc pe de 11 decembie la Râmnicu Vâlcea, am rămas foarte surprinși de reacția oamenilor la o piesă practic necunoscută care nu a avut parte de nici un fel de promovare în afara listelor de prieteni și a câtorva grupuri pe Facebook. Ținem să mulțumim pentru clip lui George Gugulici și lui Cristu Ghigiu care au intrat în proiect fără a sta prea mult pe gânduri. Este prima piesă și ne bucurăm că am reușit să o scoatem, iar următoarele piese sperăm să fie din ce în ce mai bune.

Ce planuri aveți pentru 2016?

Planurile pentru 2016 sunt mari. Foarte curând vom avea primul concert și în București, apoi o să pornim într-un mic turneu prin țară și sperăm că în curând să plecăm și afară. Cel târziu în primăvară vrem să filmăm clipul pentru a doua piesă și în același timp lucrăm la altele.

FRIED FRIEND

 FACEBOOK | YOUTUBE

Componența Fried Friend
Andrei Cornea – samples, controllers, special FX, producer
Andrei Neamțu – guitars, misa kitara, producer
Dragoș Pitaru – bass, misa bass
Cosmin Farcaș – vocals, keyboards
Cătălin Cioargă – drums
Călin Grigorescu – vocals, lyrics
Mihai Matei – visuals

Comentarii