Jump-up este un subgen al drum ‘n’ bass-ului ce a apărut la mijlocul anilor ’90, având diverse caracteristici ce îl diferenţiază notabil de celelalte subgenuri.

Este caracterizat de sunete robotice şi folosirea accentuată a liniilor de bass, fiind în general unul dintre stilurile mai jucăuşe şi pline de umor. Folosirea elementelor vocale alături de sunetele puternice de tobe reprezintă una dintre caracteristicile de bază ale acestui gen. Pintre artiştii notabili se numără DJ Hazard, Generation Dub (Original Sin & Sub Zero), Taxman, Jaydan, Annix, Konichi, Decimal Bass, Nu Elementz, Majistrate, Twisted Individual, Distorted Minds, TC, Heist, DJ Pleasure şi DJ Hype (fondator al Playaz Recordings).

Cel mai frecvent în jump-up-ul modern este folosit un element de “stab-uri” foarte energice. Jump-up este înrudit îndeaproape cu cea mai populară eră de jungle-drum and bass din 1996-1997, cunoscută pentru entuziasmul dovedit prin sincoparea beat-ului şi melodiei şi a liniilor de bass grele mai simplificate (opuse celor uşoare, mai distorsionate, ale stilurilor cu sound precis de Neurofunk & Techstep care apar în această perioadă). Exemple mai vechi includ “Super Sharp Shooter” a lui DJ Zinc sau remix-ul lui la piesa Fugees – “Ready or Not” (cunoscut la acea vreme ca Fugees or Not). Folosirea vastă a sample-urilor hiphop era des întâlnită în jump-up la sfârşitul anilor ’90.

În plus, jump-up are un beat curat, nesimilat cu popularul amen şi loop-urile apache drum. Jump-up este uşor de deosebit de celelalte stiluri drum and bass şi jungle, datorită simplicităţii lui, liniile de bass high, mid şi low oferind densitate sunetului. Straturile de tobe sunt de multe ori lungi şi compuse mai ales din kick-uri şi adesea au efecte speciale.

Comentarii