Techstep, denumit și tech sau darkstep, este un subgen al drum ‘n’ bass-ului ce a evoluat din jungle și hardstep la mijlocul anilor ’90.

Este caracterizat de un sound dark și folosirea aproape exclusivă a sunetelor sintetizate cu percuții complexe și linii de bass distorsionate. Are ca influență majoră muzica techno, în special Techno-ul Belgian, dar și Darkside Hardcore. Printre artiștii reprezentativi se numără Ed Rush & Optical și Trace (care au dat numele subgenului), Doc Scott, Dom & Roland, Black Sun Empire, Teebee, Dieselboy, Calyx, Counterstrike, Ram Trilogy, Konflict, Cause 4 Concern și Technical Itch. Casele de discuri Metalheadz, No U-Turn Recordings și Renegade Hardware au jucat un rol important în evoluția și dezvoltarea techstep-ului.

Subgenul a luat naștere ca o reacție la influențele pop din jungle și drum ‘n’ bass, care au fost considerate o alterare a jungle-ului original. Astfel, techstep-ul a fost infuzat cu un sunet mai simplu și rece, cu sound mai techno și hardcore și s-a concentrat intesiv pe producție de studio. Folosește rar instrumente fără efecte, însă păstrează structura dnb-ului.

La sfârșitul anilor ’90, drum ‘n’ bass-ul a pierdut din popularitate și s-a concentrat pe noile sunete mai amenințătoare, care au devenit celebre în cluburi. Astfel, techstep-ul a ajuns să domine ca subgen al drum and bass-ului, însă nu pentru prea mult timp, deoarece jump up-ul a revenit în forță. Mulți dintre producătorii inițiali de techstep au evoluat către neurofunk, care inițial a luat naștere ca o variantă mai intensă și agresivă a techstep-ului.

Image: Yookie

Comentarii