https://soundcloud.com/drumandbassro/snow-summer-2015-mix

Mulți dintre noi ascultă drum and bass și merg la evenimente de acest gen, dar prea puțini cunosc începutul acestui curent muzical în România și cât de greu a fost drumul până la vârf. Pe vremea când românii ascultau Genius, Andre sau Vama Veche, Dj Snow descoperea muzica electronică la primele party-uri din Cluj-Napoca, dedicate celor ce căutau ceva nou și inedit. Am stat de vorbă cu Dragoș despre istoria scenei de drum and bass, despre colaborarea sa cu MC Agent și multe altele..

În primul rând: mulțumim. Începem cu întrebările “back in the days”, pentru că ești unul dintre primii dj de dnb din România. Cum a evoluat în ochii și urechile tale scena de cand ai inceput sa pui muzica?

Mulţumesc şi eu de atenţie! :)  În ceea ce priveşte drum’n’bass-ul autohton, lucrurile par a fi evoluat natural pentru colţul de lume în care ne aflăm, când timid, când mai hotărât, dar mai cred că încă suntem la ceva distanţă de o scenă reală, sănătoasă. Totuşi, nu pot să nu remarc că interesul pentru dnb a crescut foarte mult în ultimii ani şi la noi, dacă pe la începuturi majoritatea cluburilor si promoterilor erau foarte reticenţi la genul ăsta de muzică, astăzi spre exemplu, la un festival atât de popular precum Electric Castle, ponderea artiştilor drum’n’bass este una foarte importantă, depăşind chiar unele genuri care predominau mai demult.

Dacă nu mă înșel, ai avut o perioadă când ai locuit în București. De ce te-ai întors în Cluj, a fost pentru muzică?

Bucureştiul este pentru mine a doua casă, la propriu vorbind, aşa că de mult timp mă tot întorc din Cluj în Bucuresti si în sens invers, de cele mai multe ori cu prilejuri muzicale! :)

Ce consideri că ar trebui să facă în ziua de azi un tânăr dj/producator pentru a fi remarcat?

Sa fie original, sa vină cu ceva nou! Oricât de clişeistic ar suna, există deja un număr mare de dj care pun aceeaşi muzică şi de producători care sună la fel, aşa că pentru a fi remarcat ai nevoie de ceva care să te scoată din mulţime mai degrabă decât să te identifice cu ea!

Stilul tău este definit ca plin de energie. Cum are loc procesul de selecție a pieselor pentru un set? Depinde dacă e pentru radio sau club?

Mai intâi încerc sa ascult tot ce apare nou, lucru care în ultimii ani, odată cu multitudinea de release-uri săptămânale sau chiar zilnice, se dovedeşte a fi tot mai greu, iar apoi urmează selecția propriu-zisă, care depinde şi de locul unde urmează să fie prezentată. În general, la club va fi o selecţie mai dancefloor, pe când la radio sau în mixurile de studio una mai deep.

Ai fost vreodată tentat să treci la alte stiluri muzicale?

Drum’n’bass-ul este prima dragoste și probabil nu se vor schimba prea multe în această direcţie, dar au mai fost şi mai sunt şi alte incursiuni paralele, din pură plăcere și curiozitate. Să nu fiţi aşadar foarte surprinşi dacă o să daţi peste mine pe la vreo petrecere mixând, de exemplu, deep house!

Numele tău este aproape mereu asociat cu cel al lui Agent MC. Spune-ne cum a început lunga voastră colaborare.

A început prin 2005, ne cunoşteam deja de 2-3 ani dar nu vorbiserăm nimic pe tema asta, eu il ştiam pe el doar de dj de reggae-dancehall pe atunci, şi imi amintesc că mergeam împreună la o petrecere în Targu-Mureș unde urma să mixăm amândoi, iar pe drum, din vorbă in vorbă, am descoperit pasiunea asta a lui. Chiar din seara aia m-a acompaniat pe câteva beaturi la petrecerea respectivă! Ăsta a fost începutul şi nici acuma nu îmi vine să cred că în toamnă vom sărbători deja 10 ani de colaborare!

Fiind DJ-ul cu cea mai longevivă carieră în scena românească de Drum&Bass ești probabil și cel mai în măsură să o evaluezi din punctul de vedere al evenimentelor. Ce înseamnă pentru DJ Snow un eveniment Drum&Bass reușit?

Pot fi evenimente diferite şi la fel de reuşite pentru mine, mă simt foarte bine şi la un festival open air în faţa a mii de oameni dar şi într-un club mic cu 100 de fani entuziaşti. Cel mai fericit sunt atunci cand sunetul este foarte bun și găsesc în faţa mea o lume frumoasă, curioasă, deschisă către muzică.

Totally random:

câte un cuvânt să descrie scena din: Timișoara, Cluj, București. Există alte orașe unde crezi că vom auzi tot mai mult dnb?

Ai enumerat trei oraşe foarte dragi mie, şi nu aş vrea sa le departajez în vreun fel, nici macar printr-un cuvânt. Si apropo de alte oraşe, la fel de drag ca cele de mai sus îmi este şi Iaşiul, unde nu cred ca m-am simţit vreodată mai puţin decât excelent!

producători preferați of all times: Misiune dificilă, sunt foarte mulţi, şi probabil am să uit să-i amintesc chiar pe toţi, dar incerc:  Ed Rush, Calyx & Teebee, Photek, Break, Noisia, Culture Shock, Sub Focus, Cyantific, Matrix, Hazard, Original Sin sunt nume ale căror release-uri sunt “buy on sight” pentru mine!

album recent care te-a dat pe spate: Mi-a placut foarte mult performance-ul Tord Gustavsen  – Simin Tander din concertul de acum două săptămâni din Cluj, aşa că am să leg o voce de un album și am să zic: Simin Tander – Where Water Travels Home. Din sfera drum’n’bass:  DLR – Seeing Sounds.

producator dnb român cu șanse mari să se afirme în afară: Ştiu că sunt foarte mulţi care promit în ultimul timp și îmi face mare placere când mai găsesc în inbox piese de la producători români, iar în clipa de faţă mi se pare că cei care au făcut cel mai bine contactul cu vestul sunt Freqax, Beepo, Mighty Boogie și Inflex.

un sfat pentru tinerii care vor să-ți urmeze exemplul: cred este important să iubeşti ceea ce faci, să-ţi cunoşti foarte bine muzica şi să-i dedici cât mai mult din timpul tău.

pentru nostalgici: cel mai tare party de pe vremuri: şi aici sunt multe, mi-am amintit chiar zilele trecute de seria de evenimente Nu Beatz pe care o ţineam în Cluj, unde într-o singură seară se punea mai intâi house, apoi breakbeat şi se termina “en fanfare” cu drum’n’bass! Nostalgii îmi mai trezesc şi mie din când în când festivalurile TmBase şi 48H din Timişoara, scena 2 Delahoya de prin 2003-2004, Web-ul din Bucureşti sau petrecerile Urban Komitet din Iaşi.

TRACKLIST:

01. DLR – EMPYREAL (feat. HYDRO)
02. LEGION & LOGAM – BLACKOUT (VIP)
03. INTERLINE & RED ARMY – OBELISK
04. SALARYMAN – BIRD IN THE CITY
05. OUTER HEAVEN – GENJUTSU
06. EMPEROR – SMPL
07. GOODFIELD – PARADOX
08. KRAKOTA – THE COVER UP
09. LOGISTICS – SPARKS
10. SPECTREM – RUN
11. POSIJ – TECHPLANT
12. BRAIN CRISIS – HANDS UP
13. MEFJUS – BLAME YOU (IVY LAB RMX)
14. QUADRANT, KID HOPS & IRIS – OBSOLETE (VIP)
15. IVY LAB – FOREX
16. DUB MOTION – BUSS IT UP
17. JOE FORD – OFF CENTRE
18. JUNE MILLER – THE PROMISE RING
19. IVY LAB – GOMEISA
20. PHIL TANGENT – AFFINITY
21. AMY STEELE – THE WOLVES (LENZMAN RMX)

Comentarii