O simplă întrebare postată de colega noastră Elena pe Facebook a stârnit o adevărată controversă! În 7 ore a reușit să ajungă la 50 de comentarii cu alte nenumărate răspunsuri, mesaje de încurajare, hatereală, de toate câte puțin..

Abia ajunsă de la birou am citit cu sufletul la gură absolut tot în încercarea de a înțelege toate ”taberele”: cei tineri, cei mai în vârstă, vestul, sudul, artiștii, promoterii, fanii înfocați și pe cei convertiți la alte genuri de muzică electronică.

Voi enumera câteva din motivele predominante și voi propune și niște soluții:

1) ”Nu mai e ce a fost odată” – nostalgia vremurilor când drum and bass-ul era ceva underground

Florin a evidențiat bine diferența dintre pasiunea celor mai în vârstă pentru care o piesă de dnb descărcată de pe Soulseek sau primită pe o casetă era o adevărată comoară. Acum, când totul e la îndemână, noile piese, petrecerile, ideea de comunitate par să-și piardă din însemnătate: ”Generatia veche s-a auto-educat din dorinta de cunoastere, din lipsa informatiei. Acum avand totul pe tava, generatia noua nu mai este la fel de entuziasmata. Sunt multi factori care influenteaza situatia asta ciudata din Bucuresti. Nu vorbim despre un gen de muzica usor de digerat. Se poate spune ca gasesti mai multa lume superficiala la petrecerile din prezent, tocmai din cauza asta multi se plictisesc de dnb.

Soluție: Hai să privim înapoi doar pentru a vedea ce a fost bun și pentru a aplica acele lucruri în prezent. Avem un scop comun, indiferent de ce a fost sau ce va fi (mai am și eu uneori scăpări din categoria ”pușca și cureaua lată”, dar încerc să mă abțin :D ).

2) ”Sunt doar copii la party-uri” – diferențele de vârstă și atitudine între veteranii scenei și cei mai tineri

”Dar lucrul care ne face să credem că DnB-ul moare pe zi ce trece este acela că nu avem o comunitate stabilă. Da, avem veteranii noștrii, care merg la fiecare eveniment DnB, în rest, avem copii care vin doar ca să își facă poze să se afle în treabă și să mai facă și ei niște followeri pe Facebook.” (Pavel)

Soluție: Sunt copii? Hai să-i adoptăm în familia noastră și să îi ajutăm să crească la bpm cât mai ridicat. Chiar și-așa nu sunt mulți, hai să nu-i pierdem pradă manelelor.. Fraternité, paternité, dnb!

3) ”Lipsa de colaborare dintre promoteri” – monopolizarea egotică a scenei de către promoterii mai mari

”In bucuresti inca nu s-a ajuns la conceptul de cooperare intre crew-uri, acest lucru fiind un lucru daunator scenei. De ce Freenetik Party merge bine ? Ei sunt uniti si se sfatuiesc intre ei :) La noi nu se poate asa ceva deoarece exista principiul de Bucurestean Bastinas!” (Vlad)

Soluție: Promoteri, uniți-vă! Luați exemplu din vest, nu mai faceți evenimente să vă ridice puștimea în slăvi, ci pentru muzică. Feed the scene, not your ego! Iată ce zice Cips: ”Aici in vest ce-i drept e ca aproape toata lumea ce se ocupa de evenimente dnb se ajuta intre ei intr-o anumita masura si nu prea sunt cazuri de dusmanie si concurenta. (…) oricum nici la noi nu e roz tot timpul dar se mentine bine scena zic eu…AJUTATI-VA INTRE VOI BAJETI LASATI ORGOLIILE SI DIFERENTELE”.

4) ”Lipsa publicului”

”Din lipsa de public, pentru ca sunt prea multi care nu vor sa dea 25-30 de lei pe bilet, pentru ca nu exista deschidere pentru nume noi din scena (adica daca nu e in top 10 pe ukf, nu e bun), pentru ca te trezesti cu 3 party-uri in aceiasi zi – aici iar e vorba de public inexistent, pentru ca promoterii nu colaboreaza.” (Mircea)

Soluție: vedeți toate celelalte puncte.

5) ”Lipsa unor locații care să promoveze dnb-ul” – în special post tragedia de la Colectiv

”Locații necorespunzatoare/prea mari pentru a genera un profit/ prea mici pentru a genera un party” (Bogdan)

Soluție: Locații există, voință trebuie. Întâlniți-vă între voi, puneți țara la cale, rugați-i pe cei cu mai multe relații să vă ajute. Găsiți sponsori, chiar dacă mai mici la început, colaborați cu alți promoteri, dați din coate. Scroll-ul pe Facebook sau pisicile haioase de pe YouTube nu vă vor oferi decât satisfacții de moment. Faceți ceva notabil, ceva care chiar să conteze. Big up tuturor promoterilor (în special cei din vest!) și echipei DrumAndBass.ro!

Unii oameni aleg zi de zi să facă ceva pentru scena de drum and bass din România, în loc să se uite la seriale sau să iasă la plimbare. Aleg să facă asta indiferent de vârstă și locație, chiar dacă au joburi full time bine plătite și chiar dacă sunt implicați în scene mult mai dezvoltate. Fac asta deoarece iubesc dnb-ul, iubesc comunitatea din România, așa cum e ea, cu bune, cu rele și last but not least, deoarece speră să vă îndemne și pe voi să faceți ceva. Dacă în câteva ore s-au strâns atâtea mesaje, oare ce am putea face în câteva luni sau chiar ani pentru a promova drum and bass-ul?

Cu drag,
V.

Comentarii