Tactic, sensaţional şi agresiv: niciun studio al muzicii dark bass nu ar fi complet dacă nu ar pune accentul şi pe Counterstrike. Recunoscut pentru rafinarea genurilor musicale şi pentru împingerea tehnicilor peste limite, grupul este respectat de la cele mai adânci şi negre colţuri ale underground-ului, până la unele dintre cele mai mari label-uri din industria muzicii electronice.

Counterstrike a jucat un rol extrem de important în evidenţierea Africii de Sud pe harta mondială a drum and bass-ului. Format din Justin Scholtemeyer (aka Animal Chin) şi Eaton Crous (aka 500 Mills), duo-ul ce a luat naştere în Cape Town este activ pe scena cluburilor dnb încă de la mijlocul anilor ’90, performând cu success pe întregul glob şi fiind catalogat de mulţi ca unul dintre cele mai răsunătoare şi de calitate grupuri din industrie.

Producând împreună din anul 1998, Counterstrike au peste 100 de lansări până în preyent pe diverse label-uri de DnB, Crossbreed, Electro şi Dubstep, cum ar fi Allied Recordings, Dim Mak, Moving Shadow, Dieselboy’s Human, Black Sun Empire Recordings, Prspct, Rottun al celor de la Excision ş.a.m.d. Crossbreed-ul fuzionat cu dnb, dubstep, gabber si bass-ul nediluat al celor de la Counterstrike a atras un numar imens de fani din intreaga lume. Multe dintre piesele lansate au ajuns în Beatport Top 10 şi Beatport Main Top 20, având parte de un support uriaş din partea unor artişti ca şi Black Sun Empire, Mary Anne Hobbs, Tech Itch, Dieselboy sau John B.

Însă activităţile celor de la Counterstrike nu se rezumă doar la producţie. Aceştia performează constant la diferite gig-uri din întreaga lume – un exemplu din istoria grupului poate fi 2011, an ce i-a văzut răvăşind scenele de dans în 18 ţări, de la Rusia, până la Grecia şi Mexic. Mai mult decât atât, cei doi sunt fondatorii Algorythm Recordings şi Counterstrike Recordings. Cele două label-uri au ţinut evenimente din Europa pâna în Africa de Sud şi au semnat materiale ale celor mai interesanti si energici artişti, cum ar fi Audio, Limewax sau The Panacea.

Pentru a întelege această listă de cuceriri şi succesuri, este bine să cunoaştem puţin din ce îi înspiră şi determină pe cei doi: în 1995, Justin a plecat la Londra pentru un “pelerinaj” de doi ani dupa ce a ascultat un mixtape de jungle. Voind sa meargă direct la sursă, acesta şi-a găsit un job la clubul The End unde a fost “sfinţit” de către cei de la Renegade Hardware. Exportând mixtape-uri către partenerul său Eaton, aceştia au format un „pact” între Londra şi Cape Town sub egida DnB-ului. Când Justin s-a întors în Cape Town, cei doi au creat Homegrown. Considerat locul de naştere al DnB-ului sud-african, petrecerile lor au devenit emblematice, aducând nume mari de la Pendulum, până la Dieselboy şi Camo&Krooked.

În primii 2-3 ani, duo-ul lansa materiale technoid/techstep. Pentru a ne face o idee asupra stilului timpuriu al celor doi, ne putem concentra pe piesa “Metalgear”, o producţie lansată în 2003 la Leet Recordings, ce este extrem de placută auzului.

Treaba a devenit mult mai serioasă atunci când aceştia au lansat “Tortured Soul” la Outbreak Limited, o piesă plină de vibe-uri întunecate şi sinistre. Următorii ani au adus lansări ale unor proiecte şi mai violente – EP-ul Wardance şi compilaţia From Beyond The Grave, ce a adus grupul la un alt nivel.

Lăudându-se acum cu o perspectivă sonoră mai largă ca niciodată, lansările şi performările live ale grupului reprezintă o referinţă pentru ceea ce este extraordinar în muzica electronică contemporană. De la originalul DnB cu rădăcini tech, la dubstep şi neuro, Counterstrike se inspiră din toate colţurile şi le întortochează sunetele cu motivele lor distinctive şi agresive. În 2016, cei doi îşi menţin notorietatea prin snare-ul specific, dar adaugă screeching-uri şi sunete repetitive, tehnică întâlnită des în neurofunk-ul zilelor noastre. Probabil una dintre cele mai emblematice amprente lăsate de cei doi este binecunoscuta piesă “Let It Roll”, creată împreună cu Rido, ce a deservit ca şi coloană sonoră pentru promovarea festivalului cu acelaşi nume.

Evident, nu există un loc mai bun pentru a experimenta furioasa fuziune a sunetelor lor decât la show-urile live, ce sunt înarmate de un spectaculos show audio-vizual ce utilizează tehnologii superioare pentru a pune în simbioză imagini unice pentru fiecare piesă, fiecare switch şi fiecare frecvenţă.

Deşi aceştia locuiesc acum în oraşe diferite – Animal Chin fiind în Praga şi Mills în Londra – aceştia reuşesc să facă lucruri interesante şi să evolueze. Pe final, vă las cu un citat ce stă la baza unităţii grupului: “We work together because we are into the same type of sound. It does not matter if we did a track together or separately – it still sounds like Counterstrike.”

 

COUNTERSTRIKE

FACEBOOK | SOUNDCLOUD

 

 

 

Comentarii