Blu Mar Ten este un proiect format în Londra în anii ’90, în perioada ‘’big-bangului’’ drum and bass. I-a avut inițial ca membri pe Leo Wyndham și Chris Marigold, iar în 2004 celor doi li s-a alăturat Michael Tognarelli.

Blu Mar Ten au câștigat, pe bună dreptate, titlul de cel mai lung și mai consistent ca producții trio drum and bass. Totul a început cu release-ul “The Fountain” / “Lunar” din 1996 la Way Out Records. Piesa a fost inclusă pe numeroase compilații și numită de Fabio ”piesa anului’’. La scurt timp, Blu Mar Ten au remixat piesa “On & On” a cântăreței Erykah Badu cu care au ajuns pe locul 10 în topurile mainstream. Impresionat, LTJ Bukem le-a oferit un contract cu Good Looking Records. Au urmat apoi o serie de release-uri, unele piese fiind incluse pe faimoasele compilații Logical Progression, Earth și Progression Sessions, dar și un EP și LP semnate Blu Mar Ten.

De la jungle, artiștii au ajuns să experimenteze cu downtempo, ambient, house, breaks și techno, cu piese lansate la diverse case de discuri și chiar și două albume non-dnb la Exceptional Records. Au continuat să producă dnb, cu piese lansate la Hospital Records, Med School, Renegade Hardware, Shogun Audio, 31 Records, Tangent și nu numai.

La începutul lui 2001 Blu Mar Ten au părăsit Good Looking Records și au decis să continue să experimenteze. Au urmat release-uri breaks, 2-step garage, tech-house, left-field downbeat la diverse case de discuri și remixuri pentru Erykah Badu, Terry Lee Brown Junior, Joey Negro, The Ananda Project și Annie Lennox.

În septembrie 2003 Blu Mar Ten lansează The Six Million Names of God la Exceptional Records. Albumul a inclus piese downbeat produse între 1997 și 2003, total diferite de materiale cu care s-au făcut inițial remarcați. Albumul a inclus și colaborări cu Blame, Nor Elle (Plastic City) și Fink de la Ninja Tune. În 2004 Michael li se alătură lui Wyndham și Marigold.

În 2006 Blu Mar Ten s-au reîntors la prima iubire, drum and bass, iar în septembrie 2007 au lansat albumul Black Water. În 2009 au lansat albumul Natural History, cu ocazia căruia au pus bazele Blu Mar Ten, propria casă de discuri. Au urmat în 2010 o serie de remixuri ale pieselor realizate de Seba, Klute, Bop, Stray și Badmammal & Kastle.

Albumul Love is the Devil din 2011 i-a propulsat pe cei trei în topuri, iar anul următor au fost lansate o serie de remixuri semnate de dBridge, Marcus Intalex, Joe Syntax, Unquote, Sunchase & BCee.

Tot în 2012 Blu Mar Ten au reinventat labelul, devenit Blu Mar Ten Music sau BMTM și au început să promoveze și artiști ca Kimyan Law, Frederic Robinson și Stray. În 2013 cei trei au lansat un nou album studio, Famous Lost Words, care include colaborări cu Seba și Robert Manos.

Chiar și după 21 ani de producție, cei trei încă au ceva relevant și rezonant în muzica pe care o fac. Drept dovadă stă ultimul album, cel de-al șaptelea: Empire State, un frumos manifest audio, o poveste interesantă, dar tristă despre situația actuală a lumii.

https://soundcloud.com/blumarten/empire-state-preview

BLU MAR TEN

WEBSITE | FACEBOOK | TWITTER | SOUNDCLOUD | YOUTUBE | MIXCLOUD | INSTAGRAM

Comentarii